Tips på att börja äta bra!

Uppdaterat: 23 mars 2021

Det finns så många olika åsikter kring mat, vilken diet som är bäst, vilken mat som är nyttigast, snabba lösningar på en vecka, detox, olika sätt att bli av med uppblåsta magen, LCHF, paleo diet, glutenfritt, kosttillskotts kur...listan är oändlig men mina frågor är:


Finns det verkligen en rätt kost för alla? Och hur ser dina matvanor ut i sin helhet?


Svaret är nej, det finns ingen rätt kost för alla! Allt beror på vem det är! Man måste ta hänsyn till vem det gäller. Är det en man, kvinna, aktiv person, har personen sjukdomar eller hälsoproblem, hur ens ämnesomsättning fungerar inklusive mag- och tarmfunktionen, det finns också genetiska skillnader mellan individer...det finns många andra saker att ta hänsyn till utöver dessa faktorer. Därför finns det ingen exakt rätt kost för alla. Sedan, det du gör varje dag spelar mer roll än det du gör ibland.


Men det finns några saker man kan tänka på:


1. Det handlar inte alltid bara om kalorier, utan vad du äter är minst lika viktigt! En av dom saker jag förklarar för klienter/patienter är att det är inte bara kalorier in = kalorier ut när det handlar om hälsa. Utan vad vi äter påverkar bl.a. hur vi mår, energinivån, hormoner, ämnesomsättningen och dessa faktorer kan också påverka hur vi äter.


2. Portioner spelar faktiskt roll. Även om du äter regelbundet eller fastar så är det fortfarande viktigt hur mycket du äter.


3. Ät medvetet. Börja lyssna på kroppen när du är mätt eller hungrig. Hungern kan visa sig på andra sätt utöver att det känns i magen, t.ex. trötthet, huvudvärk, negativa tankar eller lättirritation. Lär känna din kropp.


3. Välj hela livsmedel så mycket som möjligt och minska på halvfabrikat. Oftast har hela livsmedel mer näringsämnen än halvfabrikat (finns undantag såklart!). Olika livsmedel du kan börja byta ut mot är t.ex. frukt och grönsaker (ät regnbågen!), rotfrukter som t.ex. sötpotatis, morötter, bra fetter som nötter, frön, avokado, protein...


4. Se till att dina måltider är bra och i rätt fördelning av kolhydrater, protein och fetter (detta justeras beroende på vem det är och vilka mål man har). När man inte äter bra måltider och balanserade måltider utifrån ens kropp och behov blir det lätt att sockersuget ökas, man småäter mer och det blir lättare att välja ohälsosamma alternativ. Det kanske bara är bättre att äta en näringsrik måltid än att småäta på saker man vet att man inte borde.


5. Planera dina måltider. Oavsett hur duktiga vi är så är det alltid lika viktigt att man förbereder sig för att lyckas. Det är mycket enklare om du har mat som du faktiskt vill äta och har tänkt ut än att man går med impulser för att man inte har något annat val tillgängligt. Därför fyll kylskåpet och skafferiet med nyttigheter så blir det betydligt enklare att lyckas!


133 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla